Wat is nou eigenlijk haptonomie?

Leven is bewegen. Je bent altijd in beweging, hoe klein deze bewegingen soms ook zijn. Emoties zijn onbewuste en automatische lichamelijke processen die zich afspelen in je lijf. (emovere is het Latijnse woord voor emoties, waar het Engelse woord ‘move’ weer van is afgeleid).  Je wordt dus al in beweging gezet. Deze bewegingen zijn soms groots en overduidelijk, maar soms ook klein en amper zichtbaar.  Meestal gaat dit onbewust en zijn deze bewegingen, patronen geworden. Bijvoorbeeld dat je in je schulp kruipt en je terugtrekt bij boosheid of verdriet.

 

Hier is niets mis mee, het is niet goed of fout. Het is nu eenmaal een onderdeel van wie jij op dit moment bent. Gekleurd en beïnvloed door je achtergrond, ervaringen en de omstandigheden waarin je verkeert. Het zegt iets over hoe jij ben gestemd. Hoe jij je gedraagt en beweegt heeft een namelijk functie. Het heeft je doorgaans al veel opgeleverd en zijn nut bewezen.

 

Maar wat nou als op dit moment  jouw patroon niet meer goed werkt of een negatief effect heeft? Dan kan haptotherapie uitkomst bieden. Tijdens haptotherapie zal je vermogen tot voelen worden aangesproken door middel van (ervarings-)oefeningen, gesprekken en letterlijk fysieke aanraking. Hierdoor krijgen je gevoelens en emoties meer de ruimte en meer aandacht  Je krijgt zicht op jouw bewegingen en patronen en het denken en het voelen komen meer in balans. Je kunt dan bewust andere bewegingen gaan uitproberen en ervaren.

 

Het is dus geen ‘quick fix’, geen trucje, geen foefje. Je gaat op weg om je in jouw tempo te ontwikkelen.